Het feest van de Ansjovis is een klassieker voor het dorpje van L’Escala en gaat steeds door in het eerste weekend van oktober. Bij deze vieringen wordt de hele gemeenschap betrokken en zijn er allerlei culturele activiteiten gepland in het teken van deze plaatselijke delicatesse. Zo wordt het op het ‘La Riba’ plein in de baai van de stad een traditioneel eetfestijn georganiseerd. Het menu van de dag bestaat uit veel rode wijn, olijven en de klassieker pan con tomate y achoas.
Velen van de plaatselijke restauranten en bars doen mee en serveren tapas of gerechten met ansjovis om in de stemming te komen. Het plein wordt volledig autoloos en een enorme rij aan tafels wordt geplaatst voor diegenen die willen eten. De taken zijn verdeeld, mannen voorzien iedereen van wijn en de vrouwen kan je bezig zien met het bereiden van het eten. Er is dan ook altijd een enorm lange rij aan mensen die aanschuift, maar omdat iedereen meehelpt gaat dit heel snel. Op de achtergrond krijg je zelfs een streepje muziek van de plaatselijke zangers en muziekanten, elk brengen ze hun beste rendities van zeemansliederen van vroeger.